Aký cukor? Hnedý? Trstinový? Prírodný? Ktorý áno a ktorý nie?

Aký cukor? Hnedý? Trstinový? Prírodný? Ktorý áno a ktorý nie?

Veľakrát sa nás pýtate, či je teda trstinový cukor zdravší ako biely alebo nie. Či je hnedý cukor zdravší ako biely, alebo nie? Či je prírodný cukor zdravší alebo nie?


Žiaľ, internet a hlavy mnohých ľudí sú zaplavené s takým množstvom (dez)informácií, že v tom majú chaos.
My v tom chaos nemáme a vidíme, že je potrebné neustále sa vracať k tejto téme a hovoriť o nej opakovane.

Začnem s tým, že áno, je mnoho druhov cukrov. Trstinový, hnedý, tmavý, prírodný, bio... tieto sú stále ten istý druh cukru. Spôsobujú tú istú reakciu tela – a metabolickú záťaž, bez ktorej by bolo naše telo oveľa oveľa šťastnejšie a zdravšie.

Tieto cukry sú v podstate všetky stolovým cukrom, ktorý inak voláme sacharóza. Väčšina sa v Európe vyrába z cukrovej trstiny (80%) a zbytok z cukrovej repy. Všetky prechádzajú tým istým základným procesom spracovania. Či už sú rafinované alebo nie, či už je v nich ponechaná melasa, ktorá spôsobuje rôzne odtiene hnedého zafarbenia cukru alebo nie, či sú vyrábané z repy alebo z trstiny ..... stále je to cukor toho druhu, ktorý obchádzajme a nepoužívajme.

My, z Nesladím hovoríme, že „Sú cukry, ktoré nás živia a sú cukry, ktoré nás ničia“. Áno, sú aj horšie druhy cukrov (napríklad fruktóza), ako je stolový cukor sacharóza akejkoľvek farby a názvu, ale stále je to iba cukor, ktorý nám devastuje zdravie, spôsobuje nám výčitky, robí nás hladným a mlsným, oberá nás o energiu, klame nás.
Preto nie je pravda, že je zdravšie sladenie, ak vymeníte biely cukor za trstinový, či hnedý.
  • Ak vás bolí hrdlo, tak si dajte cibuľový sirup s medom.
  • Ak si chcete upiecť koláč – pozrite si naše recepty :).
  • A ak chcete jesť cukor, tak je jedno, či budete jesť biely alebo hnedý.
Taká je pravda. Nikto nemá rád, ak ho klamú. A svoje telo neoklamete – spôsobíte mu to isté s bielym, aj hnedým cukrom.

Dobrá správa však je to, že táto skupina cukrov, čiže trstinový, biely, hnedý, tmavohnedý, svetlohnedý, prírodný, bio, stolový...... patrí do skupiny, ktoré nám zdravie ničia.....
Sú však aj také, ktoré naše zdravie neničia. O nich nabudúce. 

Foto: internet